Wednesday 16 July 2014

Kirjaoppia


To further educate myself in puppy training etc. I have acquired some dog literature. I’ll be writing this review in Finnish since the books are also in Finnish.

Tietoa ja ohjeita melkein asiaan kuin asiaan on nykyään tietysti netti pullollaan. Minä olen kuitenkin sellainen dinosaurus, joka tulen pitämään viimeiseen asti kiinni paperikirjoista, joten koiraoppaitakin on tullut muutama jo hyllyyn hankittua.

Tuire Kaimio – Pennun kasvatus (uusittu painos) 288s.
Tämän kirjan ostin, koska tätä on kovasti kehuttu koirakeskusteluissa ja monien kasvattajien sivustoillakin. Kirja on varsin perusteellinen opas pennun kaikkiin ikävaiheisiin ja koulutukseen. Kirja opastaa hyvin myös sopivan pennun valintaan pentueesta ja pennun tärkeisiin ensimmäisiin päiviin uuden perheensä parissa. Itseäni ilahdutti erityisesti pennun hoitoon liittyvät tarkat vaiheittaiset ohjeet, kuten pennun totuttaminen kynsien leikkuseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin sekä pennun yksinoloharjoitukset. Joidenkin käskyjen kouluttaminen (kuten käskystä istuminen) ei Kaimion tavalla oikein käy minun pirtaani sillä myönnän rehellisesti, ettei minulla riitä kärsivällisyys odotella, että pentu keksisi itse istua...ja sitten taas odotella, että pentu itsestään istuisi uudelleen harjoituksen toistamiseksi vaan koen itselleni toimivammaksi pennun johdattelemisen haluttuun toimintaan makupalaa apuna käyttäen. Joltain osin kirja on myös suorastaan liian perusteellinen. Viisi kokonaista sivua pelkästään valjaisiin totuttelusta saa tuntemaan, että pennun kasvatus taitaa sittenkin olla melkoista rakettitiedettä, mutta ainakaan tämän kirjan kanssa ei jää mitään epävarmuutta siitä, miten asiat tehdään. Kokonaisuudessaan erittäin tuhti ja suositeltava paketti pentutietoutta.

Caroline Davis – Koiranpennun kesytys 192s.
Koiranpennun kesytys on pieni mutta melko monipuolinen opas pennun hankintaan ja kasvatukseen. Kirjassa on käsitelty niin elämäntapaan-/tilanteeseen oikeantyyppisen koiran valintaa, pennun tutustumista uusiin ihmisiinsä kuin hoitoa ja koulutustakin. Jopa pari koiranherkku reseptiäkin löytyy. Koska pieneen kirjaan on ahdettu laajasti erilaista asiaa, on tuloksena se, että mihinkään yksittäiseen asiaan ei ole perehdytty kovin syvällisesti. Kirjan ehdottomasti parasta antia on peruskäskyjen (istu, maahan, paikka jne.) koulutus. Nämä on neuvottu selkeästi ja jokaisesta vaiheesta on hyvät kuvat. Lisäksi mukana on yhtälailla selkeästi ohjeistettuna ”vähemmän tärkeitä” temppuja kuten kieriminen, tassun antaminen ja vanteen läpi hyppääminen. Nimenomaan käskyjen opettamiseen tämä kirja onkin omiaan. Koiranpidon yleisteokseksi kirja on kuitenkin liian suppea. Plussaa vielä rennosta ei liian tietokirjamaisesta kirjoitustyylistä.

Tri Bruce Fogle – Koiran omistajan käsikirja 288s.
Kirjoittaja on eläinlääkäri ja se kyllä paistaa selkeästi tästä kirjasta. Kirja alkaa perehdytyksellä koiran fysiikkaan, hormonitoimintaan ja aisteihin. Loppupuolella taas peräti 76 sivua on omistettu koirien yleisimmille sairauksille ja loisongelmille sekä näiden hoidolle. Myös loukkaantumiset ja koiran ensiapuohjeet löytyvät tästä osiosta ja  koiran tunne-elämän ongelmatkin on huomioitu. Näiden lisäksi kirjasta löytyy tavanomaiset koiran kotiuttamiseen, hoitoon ja koulutukseen liittyvät asiat. Koulutusvaiheista on kuvat, joskaan ei aivan yhtä hyvät kuin tuossa Davisin kirjassa. Kirjassa on myös esiteltynä 70 koirarotua. Ihan kivaa tietoa, mutta ehkä lopulta kuitenkin turhan suppea otanta ainakaan ainoaksi koirarodun valintaoppaaksi.  Kaikkiaan tämä kirja on hyvä yleisteos koiranomistajalle ja ihan suositeltava hankinta jo pelkästään tuon koiran terveydenhuolto-osionkin ansiosta.

No comments:

Post a Comment